085 - 004 1464 info@hent24.com

Bedrijf starten: wat moet je regelen?

Geplaatst door Roger

05/11/2020

Als je voor jezelf gaat beginnen, komt er veel op je af. Je wilt je goed voorbereiden en niets over het hoofd zien. Daarom heeft de Kamer van Koophandel (KVK) voor jou op een rij gezet waar je allemaal aan moet denken. Ook zaken die handig zijn om bij stil te staan vind je hier terug. Zoals je voorbereiding op de start van je eigen bedrijf, hoe je ondernemersrisico’s kunt beperken en wat je kunt regelen voor je oude dag.

Je bedrijf inschrijven bij KVK
Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, zijn er een paar zaken die je moet regelen:

 • Vul het online inschrijfformulier zo volledig mogelijk in. Denk ook goed na over je bedrijfsomschrijving. De bedrijfsomschrijving geeft aan welke activiteiten jij feitelijk doet als ondernemer. Naar aanleiding van jouw bedrijfsomschrijving bepaalt de KVK-medewerker samen met jou een passende SBI-code. Deze code wordt gebruikt door overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Mocht je andere activiteiten gaan doen, meld dit dan bij de KVK. Wij wijzigen dan de SBI-code of voegen er een activiteit en een nieuwe code aan jouw inschrijving toe.
 • Kies de juiste rechtsvorm voor je bedrijf.
 • Bedenk een passende bedrijfsnaam en check deze.
 • Zoek uit welke vergunningen voor jouw bedrijf van toepassing zijn.
 • Heb je financiering nodig? Regel dit dan vóór de inschrijving bij KVK.
 • Zet je administratie op.
 • Wil je vanuit huis starten? Zoek dan uit of dit mag.
 • Huur je een bedrijfsruimte? Neem dan je huurcontract mee naar je afspraak bij KVK.
 • Heb je een arbeidsongeschiktheids-, bijstands- of ww-uitkering? Check dan eerst bij je uitkeringsinstantie of je een eigen bedrijf mag inschrijven. Inschrijving zonder toestemming kan namelijk gevolgen hebben voor je uitkering.

Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. Bij een eenmanszaak of vof geeft de KVK jouw gegevens direct door aan de Belastingdienst. Daar hoef je dus zelf niet meer achteraan. Inschrijven kost eenmalig €50,-.
Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je btw-aangifte doen. Dit doe je elk kwartaal. Een keer per jaar doe je aangifte voor de inkomstenbelasting.

AVG
De Algemene Gegevens Verordening (AVG) is de privacywet die sinds mei 2018 geldt voor alle ondernemers. Iedereen die met persoonsgegevens werkt moet voldoen aan de AVG. Je moet kunnen bewijzen waarvoor je gegevens van (potentiële) klanten gebruikt en hoe lang je deze bewaart. Ook in je administratie bewaar je persoonsgegevens. Bijvoorbeeld het verwerken van klantgegevens voor het opmaken van een factuur valt al onder de AVG.

Handig om te regelen
Maak een ondernemingsplan. Dit is niet verplicht voor KVK, maar wel voor een bank of andere financiële instelling als je financiering nodig hebt.

 • Sluit de juiste verzekeringen af.
 • Bepaal je uurtarief.
 • Denk aan je oude dag, bouw pensioen op.
 • Stel algemene voorwaarden op, zodat direct duidelijk is welke rechten en plichten jij en je klanten hebben.
 • Open eventueel een zakelijke rekening, let op, dit is niet verplicht.
 • Klanten vinden en binden, vergeet je marketing en acquisitie niet.
 • Vanuit welke branche of specifieke situatie start jij? Bijvoorbeeld parttime starten of starten in de zorg.

Evenementen voor starters

Door de huidige coronamaatregelen zijn alle evenementen en startersavonden van de KVK geannuleerd.
Bekijk het webinar: ‘Start een eigen bedrijf’. Binnen 60 minuten komen de belangrijkste onderwerpen aan bod.
De Belastingdienst geeft elke maand een gratis webinar over belastingen. Het webinar is voor iedereen die als zzp’er of met een eenmanszaak of vof gaat ondernemen. Meld je hier aan voor het webinar en ga goed voorbereid aan de slag.
Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met ons.

Bron: Kamer van Koophandel

 

Misschien ook interessant…

Verkenning leefvormen AOW

Verkenning leefvormen AOW

Bij de uitvoering van de AOW doen zich soms problemen voor doordat de bestaande leefvormdefinities niet aansluiten bij de beleving van mensen. De minister van SZW heeft een verkenning uit laten voeren naar mogelijkheden om het stelsel van leefvormen te vereenvoudigen en te moderniseren.

Recht op basisbetaalrekening bij Nederlandse bank

Recht op basisbetaalrekening bij Nederlandse bank

Een wetsvoorstel beoogt mogelijk te maken dat alle Nederlanders, ongeacht waar zij wonen, recht hebben op een basisbetaalrekening bij een Nederlandse bank. Het wetsvoorstel is vooral van belang voor Nederlanders die buiten de EU wonen.

Pin It on Pinterest